(Polski) Wielkanoc w sklepach małoformatowych

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

W okresie poprzedzającym Wielkanoc na paragonach w sklepach małoformatowych częściej niż w innych tygodniach pojawiają się m.in. produkty do wypieku ciast, chrzan, majonez oraz alkohole.

Zakupy w sklepach małoformatowych do 300 m2 mają często charakter uzupełniający większe sprawunki lub wynikają z konieczności dokupienia w ostatniej chwili brakujących składników do świątecznych potraw, dlatego najgorętszym okresem w tym formacie placówek jest kilka dni poprzedzających święta, a szczególnie piątek i sobota tuż przed Wielkanocą. Z danych CMR wynika, że w 2017 r. w tygodniu zakończonym wielkanocną niedzielą liczba klientów odwiedzających pobliskie sklepy była nieco wyższa niż w poprzednim tygodniu, wyraźnie wzrosła jednak średnia wartość paragonów (w tym czasie klienci wydawali na zakupy średnio 15,35 zł, podczas gdy średnia w całym roku to 13,43 zł), co przełożyło się na łączny wzrost obrotów sklepów o kilkanaście procent. W tym czasie odnotowano duże wzrosty wartości sprzedaży głównie przypraw i dodatków kulinarnych (wydatki na nie wzrosły o ponad 70% w porównaniu z poprzednim tygodniem), różnego rodzaju tłuszczów (m.in. oleju i masła) oraz zup (głównie żurku i barszczu białego), ale lepiej niż zwykle sprzedawały się też m.in. alkohole i słodycze – szczególnie praliny i figurki czekoladowe.

W 2017 r. w tygodniu zakończonym wielkanocną niedzielą w sklepach małego formatu sprzedano ponad dwa razy więcej czekoladowych zajączków i kurczaczków niż tydzień wcześniej. Tuż przed świętami wielkanocnymi do koszyków częściej niż w poprzednich tygodniach trafiały jajka niespodzianki, szczególnie ich większe warianty (o gramaturze 100 g). Klienci poszukujący słodkiego upominku dla bliskich często decydowali się też na praliny – wydatki na tę kategorię wzrosły w porównaniu z poprzednim tygodniem aż o 80%. Rodzinne spotkania przy świątecznym stole sprzyjają również konsumpcji alkoholu, dlatego w okresie przedświątecznym tradycyjnie rośnie sprzedaż wódek czystych, szczególnie tych w opakowaniach 500 i 700 ml. Jak pokazują dane CMR, w 2017 r. w tygodniu, w którym wypadały święta, wydatki na wódki czyste były o 33% wyższe niż tydzień wcześniej. Warto zauważyć, że czyste warianty wódek pojawiały się w tygodniu wielkanocnym na ponad 5% paragonów i odpowiadały za prawie 7% obrotów sklepów. W okresie przedświątecznym klienci sklepów małoformatowych kupują też nieco więcej niż zwykle wódek smakowych, ale wzrosty dla tej kategorii nie są już aż tak imponujące. Analiza paragonów ze sklepów małoformatowych pokazuje wyraźnie, że Wielkanoc to czas kiedy Polacy chętnie sięgają po inne rodzaje alkoholi – tuż przed świętami wyraźnie przybywa paragonów, na których pojawiają się m.in. whisky, wina stołowe oraz wermuty, jednak największe wzrosty raportuje zwykle się dla niewielkiej kategorii likierów (w 2017 r.  w tygodniu zakończonym niedzielą wielkanocną liczba transakcji z tą kategorią była niemal dwukrotnie wyższa niż tydzień wcześniej).

W okresie przedświątecznym zarówno listy zakupowe i koszyki w sklepach małoformatowych przepełnione są wszelkiego rodzaju produktami kulinarnymi i dodatki potrzebne do przygotowania świątecznego śniadania. W czołówce zastawienia kategorii, których sprzedaż rośnie w tym czasie najbardziej, znajdują się zwykle chrzan i ćwikła – w kwietniu 2017 r. wartość ich sprzedaży była o 150% niż w marcu, ale najwyższą sprzedaż odnotowano oczywiście w tygodniu tuż przed świętami. W tygodniu zakończonym niedzielą wielkanocną imponujące wzrosty mierzone zarówno liczbą transakcji, jak i wartością sprzedaży odnotowano również dla majonezów (wydatki na nie były o 160% wyższe niż tydzień wcześniej). Warto przy tym dodać, że przed Wielkanocą rośnie nie tylko liczba sprzedanych opakowań majonezu, ale również średnia wielkość i wartość transakcji, ponieważ klienci częściej sięgają po większe opakowania. Majonez to nie tylko dodatek do jajek, ale również składnik wielu sałatek, które również często trafiają na świąteczny stół – świadczy o tym m.in. zwiększony popyt na warzywa w puszkach (w tygodniu przed świętami wydatki na nie były dwukrotnie wyższe niż tydzień wcześniej).

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez mazurka, makowca czy sernika, dlatego w ostatnim tygodniu przed świętami w sklepach małoformatowych rośnie sprzedaż mąki, cukru, drożdży margaryn i wszelkiego rodzaju dodatków  do wypieków. Jak pokazują dane CMR, w 2017 r. w tygodniu zakończonym wielkanocną niedzielą liczba paragonów, na których pojawiały się  dodatki do ciast (proszki do pieczenia, cukry wanilinowe, aromaty i gotowe kremy i masy), była prawie 3 razy wyższa niż w poprzednim tygodniu. Podobny wzrost zaraportowano również dla maku oraz papierów do pieczenia. Mniejsze, ale również dość imponujące wzrosty w tygodniu świątecznym odnotowano dla takich kategorii jak drożdże (wzrost liczby transakcji o 75%), cukier, mąka czy bakalie.

Warto zauważyć, że detaliści starannie przygotowują się do gorącego okresu przedświątecznego  – większą część roku na półce z tą kategorią można znaleźć około 8 wariantów różnego rodzaju dodatków do ciast (proszków do pieczenia, cukrów wanilinowych, aromatów i gotowych kremów i mas), ale w tuż przed świętami oferta nieco się poszerza – w kwietniu 2017 r. klienci  typowego sklepy małoformatowego mieli do wyboru średnio 11 wariantów dodatków do ciast. Średni jednorazowy wydatek na dodatki do ciast w sklepach małego formatu wynosi zwykle około 2,5 zł, ale w okresach przedświątecznych wyraźnie rośnie – w kwietniu 2017 r. było to około 3,5 zł. Wzrost ten wynikał zarówno z rosnącego w tym czasie popytu na relatywnie droższe dodatki do wypieków, takie jak masy, kremy czy dekoracje do ciast. W ostatnim tygodniu przed Wielkanocą na niespełna 10% paragonów z dodatkami do ciast nie pojawiały się żadne inne produkty, co oznacza że zakup proszku do pieczenia lub polewy był jedynym powodem wizyty w sklepie. Najczęściej produkty te trafiały jednak do  koszyków z większymi zakupami (średnio znajdowało się w nich około 8 produktów o wartości ponad 36 zł), w których często można było też znaleźć komplementarne produkty, takie jak margaryny śmietany, desery w proszku (każda z tych kategorii pojawiała się na co piątym paragonie z dodatkami do ciast), a także mąki, cukier czy masło.

Warto pamiętać, że choć z punktu widzenia sklepów małoformatowych najważniejszy jest tydzień zakończony wielkanocną niedzielą, to warto zadbać o świąteczny asortyment już wcześniej, ponieważ część klientów zaczyna planować świąteczne menu i gromadzić potrzebne produkty z wyprzedzeniem. Nie można również zapominać o kategoriach niespożywczych, których w tym czasie częściej niż zwykle klienci poszukują również w osiedlowych sklepikach. Analiza paragonów z poprzednich lat pokazuje, na 2-3 tygodnie przed świętami rośnie zainteresowanie produktami do sprzątania z płynami do mycia szyb na czele, a w ostatnich dniach przed świętami rośnie zapotrzebowanie m.in. na papier do pieczenia, folię aluminiową czy papierowe serwetki.


CMR
is independent market research agency
developing innovative research tools.

Our main areas of interest are:
quick measurement of marketing-mix activities’ impact
on FMCG sales results and precise analysis
of purchasing behavior based
on transactional/ receipt data